Sandras släktforskarblogg

Sandras släktforskarblogg

Kultur - Släktforskning - Lokalhistoria

Här kommer jag att skriva om processer och problem med min egen och andras släktforskningar. Publicera teorier om släktskap och släkter. Ge mina ståndpunker, förmedla kulturella händelser och teorier. Släktforskning och lokalhistoria med koppling till kultur och hur dessa två framställs i dagens kultursamhälle. Det kommer även att finnas inslag av "allmänt", där jag skriver om saker och fenomen som jag anser vara intressanta.

Masteruppsats

ABMPosted by Sandra Tue, June 07, 2011 21:31:46

Hej hopp!

Nu var det dessvärre väldigt länge sedan jag skrev här.

Har haft fullt upp med skolarbete, jobb och flytt till Ronneby.

Senaste halvåret har jag skrivit på min masteruppsats Arkiv som besöksmål. En kvalitativ studie av nutiden och framtiden. Den blev idag VÄL GODKÄND! På torsdag är det diplomeringsceremoni i universitetets aula och det är jag som ska hålla talet för ABM-studenterna.

Mycket annat har också hänt, bl.a. börjar jag på måndag den 13:e juni som arkivarie på Länsstyrelserna i Blekinge och Kronobergs län. Ska bli spännande, men är samtidigt lite skrämmande, men det ska nog gå bra!

Ska försöka skriva oftare nu när jag inte har så mycket utanför arbetet, vi får väl se hur länge det varar!


Lägger ut uppsatsen här så att de som är intresserade kan läsa!

Kram Sandra

  • Comments(2)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post47

Val och skola

AllmäntPosted by Sandra Thu, August 26, 2010 15:43:27

Hej!

Efter en lång sommar börjar det bli dags för skola och om några veckor även val i kommunen, regionen och i Sverige. Eftersom jag kandiderar till kommunfullmäktige så är jag lite inblandad i valrörelsen i Bjuv, med egentlig start i morgon när Bjuvsfestivalen har politikertävling!

Sommaren har varit relativt händelsefattig, förutom min farmors tragiska frånfälle i juni, arbete på Saba (juli) och en veckas semester i Dublin (augusti) har det så gott som inte hänt något alls.

På måndag börjar termin tre av fyra av min högre utbildning på ABM-mastern i Lund. Börjar kännas som det snart tar slut, även om jag samtidigt i hög grad är medveten om att det är mycket jobb kvar innan jag kan ta min efterlängtade examen och bege mig ut i arbetslivet.

Släktforskningen har gått knackigt i sommar, känns mest som jag suttit fast på olika grenar och inte kommit vidare. Skulle vilja och behöva ett utomstående släktforskaruppdrag för att både få in pengar och nya perspektiv.

I tisdags var jag på Landsarkivet och arbetade lite med DDSS och dagen avslutades med ett föredrag från ekonomhistorikerna som arbetar med SDD (som även finns representerade bland DDSS församlingar). Föredraget varade i ca en timme och var väldigt intressant (om än lite för mkt siffror), speciellt att höra hur de olika siffrorna/uppgifterna i SDD och även uppgifterna i DDSS kan användas av andra i deras forskning, hur man kan dra långsiktiga slutsatser av de uppgifter vi sitter och kontrollerar!

Försöker hitta ett annat jobb, gärna i Lund och gärna med flexibel arbetstid! Låter kanske inte som det lättaste! Det bästa hade dock varit om vi hade fått lite mer rulijans i företaget och kanske fått igång den utvidgade verksamheten som jag ska försöka övertala Per om att vi ska genomföra!

Ska nu läsa lite inför politikertävlingen i morgon och inför skolstarten på måndag!

Ciao!

/Sandra

  • Comments(0)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post46

Brukarperspektiv – nu och i framtiden

ABMPosted by Sandra Sun, July 11, 2010 20:49:45

Innan skolan slutade för terminen skrev vi vars en artikel om brukare av arkiven.

Jag valde att inrikta min artikel på brukarpespektiv nu och i framtiden.

Bifogar artikeln i PDF form här under så kan alla läsa och njuta! :D

/Sandra

  • Comments(1)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post45

Sommar!

AllmäntPosted by Sandra Sun, July 11, 2010 20:45:43

Hej!

Sedan skolan slutade i början av juni har jag haft lite semester, men även börjat sommarjobba och planera en resa till Dublin i augusti.

För snart en månad sedan dog min farmor efter att ha varit sjuk i många år, tidigare i veckan var hennes begravning, som väntat var det väldigt smärtsamt, men jag hade hunnit sörja en del innan själva begravningen. Hon kommer alltid finnas i mitt minne, och inte minst allt vi gjorde ihop, främst när jag var barn.

När det gäller forskningen så har jag hittat lite mer släkt, bland annat några Fischer som kommer från Stockholm och där någon på 1600-talet var gift med en Laurtiz Weibull Rådman i Ystad, där min manliga släktning sen gifte sig med hans änka och själv blev Rådman.

Men mer om det kommer när jag har hunnit läsa på mer om släkten! Nu handlar det mesta om att försöka läsa på så mkt som möjligt om Dublin.

Plus att jag fyller år snart, så lite tid och kraft får gå även till detta!

/Sandra

  • Comments(0)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post44

Föreläsning Anneli Sundqvist

ABMPosted by Sandra Thu, May 20, 2010 12:21:48

Hej!

Är inne på slutspurten i skolan, bara någora veckor kvar av terminen.

Håller just nu på med ett grupparbete där vi ska göra en intern informationskampanj till ett kommunarkiv, kampanjen ska ske i samband med arkivens dag i november och gärna ha koppling till årets tema klimat. Förutom detta skriver vi en artikel enskilt om historiebruk, den har jag dock inte hunnit så långt med, eftersom både begravning och grupparbete har tagit mycket av min tid.

Tidigare i veckan hade vi en föreläsning med den enda som disputerat inom ämnet arkivvetenskap i Sverige, Anneli Sundqvist. Hon föreläste lite utifrån sin doktorsavhandling; SEARCH PROCESSES, USER BEHAVIOUR AND ARCHIVAL REPRESENTATIONAL SYSTEMS. Nedan följer en bild på Anneli och en "Activity model of the information behaviour of users of records".

Enjoy!

/Sandra

  • Comments(0)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post43

Blått blod

SläktforskningPosted by Sandra Thu, May 06, 2010 13:32:44

Hej!

Ledsen att jag inte skrivit på ett tag, har varit fullt upp i skolan och en del tråkigheter inom familjen. Men nu skriver jag! Det är det viktigaste!

Fick ett tips om en film som kommer upp på biograferna i Malmö, Göteborg och Stockholm inom kort. Filmen heter "Blått Blod - Jakten på de försvunna svenska prinsarna" och det är bolaget Laika film och television som står för utgivningen. Filmen är en dokumentär om oäkta ättlingar inom familjen Bernadotte och har regiseratts av Oskar Hedin. Även svt kommer senare att sända filmen.

Passande och förmodligen väldigt välplanerat att släppa filmen när det är mindre än en månad kvar till princessbröllopet i juni.

Mer om filmen hittar du på hemsidan http://www.blattblod.com, där kan du även se en trailer och de senaste nyheterna kring filmen.

För någon vecka sedan fick jag en stor bunke nya fotografier, dessa håller jag på att scanna och inom kort kommer det några nya intressanta bilder att beskåda, beundra och begrunda!

Må gott!

/Sandra

  • Comments(0)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post42

Artikel och studiebesök

SläktforskningPosted by Sandra Tue, April 20, 2010 19:41:30

Hej!

Idag har jag varit på studiebesök på stadsarkivet i Helsingborg. Vi satt och lyssnade lite på hur det såg ut på kommunal nivå och vad som kanske skiljde Helsingborg från andra kommuner och från statliga och enskilda arkiv. Arkivet var större än jag trodde och väldigt trevligt med en rundtur bland arkivalierna!

Annars är det fullt upp (därför jag inte haft tid att skriva), både med skolan och med släktforskning, håller på med dokumenthantering och bevarande i skolan.

Artikeln jag har tjatat om i flera veckor kom äntligen i Sydsvenskan i lördags och idag kom den även på nätet! Där hade de delat upp det i två olika artiklar, jag länkar till dem härunder!

http://www.sydsvenskan.se/familj/slaktforskning/article763059/En-halshuggare-i-familjen.html

www.sydsvenskan.se/familj/slaktforskning/article763416/Trivs-pa-arkivet.html

Ha det så bra!

/Sandra

  • Comments(1)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post41

Bilder på huset i Källstorp

SläktforskningPosted by Sandra Tue, April 13, 2010 18:45:20

Hej!

I lördags var jag och Jimmy i Älmhult och Loshult. Vi besökte moderskeppet för IKEA, som ligger i Älmhult! :D Första gången vi var där, helt underbart!

Huvudsyftet för resan var att besöka Loshult, främst för att hitta ett hus som jag hade på bild från 1911 men även att besöka kyrkogården i Loshult. Var först lite osäker på om jag hittat det rätta huset, men farmors kusin Ellys dotter bekräftade att det var rätt hus. Kände knappt igen huset från bilderna men tydligen har huset byggts om en hel del under årens lopp.

Bifogar bilderna på huset här nedan. Sist är en bild på kyrkan i Loshult!

Till helgen kommer förmodligen artikeln i Sydsvenskan så håll utkik!

/Sandra

  • Comments(0)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post40

Mer om släktingar i Kanada!

SläktforskningPosted by Sandra Sat, April 03, 2010 16:04:01

Hej hopp!

De senaste dagarna har varit skolfria, men jag har jobbat tre dagar denna veckan. Igår var vi även på påskmiddag hemma hos Jimmys bror Mats och hans familj. Idag bär det av till Kävlinge för att äta middag hemma hos min pappa. Imorgon åker vi till farmor i Malmö på eftermiddagen och fikar, däremellan ska vi väl jobba lite i trädgården. På måndag har vi en helt ledig dag, vilket ska bli skönt!

Har nu fått flera mail av Elinor Barr och sist fick jag ett par fotografier till. Den ena föreställer åtta män, varav tre ska vara min farmors mor Ellys bröder Karl Rudolf, Emil och Nils Verner Nilsson. Bilden var ett vykort som Karl hade skickat till Olof runt 1913.

En av de andra bilderna jag fick föreställde ett hus i Sverige, förmodligen i Loshult, eftesom det är farmors mormor Clara som skickade det till sin son Olof (eller Olle som hon kallade honom) 1911.

Att ha fått denna kontakt i Kanada är ovärderlig för mig. Känner mig så upprymd och uppfylld av glädje över att äntligen ha fått kontakt med någon. Alices (Olofs dotter) dotter Pat ska skriva nästa vecka hon med, tydligen har hon haft problem med sin dator. Enligt Elinor har hon ännu fler bilder än de jag redan fått. Som tack för all hjälp och alla bilder skickade jag över ett utdrag på Olof Nilssons/Nelsons släkt från mitt släktforskarprogram och scannade in Claras bouppteckning och mailade över. Väldigt lite jag kan göra för att åtgälda en så stor vänligthet!

Tittade på resor till Kanada idag, funderade på om vi skulle använda Jimmys skattepengar och åka över i sommar, men fortfarande är det nog bara på funderingsstadiet, vi kollade priser på flyg och dy. Det hade varit otroligt skoj och spännande, men samtidigt hade pengarna kanske behövt användas till annat. Men vi får väl se, om inget annat så får vi väl spara så att vi kan åka nästa år!

Ska snart åka till pappa, men jag bifogar bilderna på de åtta männen och huset som klara skickade en bild på med vykortet hon skrev 1911.

Om någon känner igen personerna på bilden ovan eller huset på bilden så meddela mig gärna!

Glad Påsk!

/Sandra

  • Comments(0)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post39

Släktingar i Thunder Bay Kanada

SläktforskningPosted by Sandra Mon, March 29, 2010 15:54:06

Hej!

I fredags köpte jag en månads abonnemang på Ancestry.se för att försöka hitta personerna på de bilder jag tidigare bifogat. Efter att ha försökt hitta folk som bott runt Östra Sallerup och Svensköp gav jag upp! Fanns för många, och de jag tyckte passade fanns inte i mitt släktträd.

Så då tänkte jag igår när jag satt och sökte på hemsidan att jag åtminstone kunde försöka hitta släktingarna på min farmors sida som emigrerade till Kanada i början på 1900-talet. Jag visste sedan tidigare ungefär vad två av de sex bröderna hamnat och gjort. En av de andra, Olof Herman Nilsson, fanns inte med i sin mors bouppteckning 1931 så jag tänkte att då passar det kanske bra att söka på honom. Jag matade in uppgifterna om födelse och namn som jag hade och efter en stunds letande hittade jag en som jag tyckte kunde passa som dog 1917. Han dog av tuberlkulos, precis som modern Clara gjorde 1931. Hmm tänkte jag, han är det nog, det passade både med åren och platsen. När han emigrerade stod det Fort William, Canada, som ligger bara en liten bit från Thunder Bay. I dödsnotisen stod det att han var gift, så jag sökte i vigselregistret för Ontario och fann efter en stund honom, gift 1915 med Ellen (Eleonora) Berglund, även hon från Sverige ursprungligen. Tyvärr fanns det inga födelseböcker på ancestry för åren 1915-1917, så jag kunde inte ta reda på om de fick några barn. Men när jag googlade namnet Ellen Berglund hittade jag hennes dödsnotis från 1969. Hon gifte om sig 1920 med Olof Broman och de fick tillsammans en son och fyra flickor. Någon av de andra träffarna jag fann var till en hemsida som tog upp svenk-canadensisk emigration med en koppling till Ellen Berglunds föräldrar, Karl och Karolina Berglund. Jag tänkte att jag försöker kontakta Elinor Barr (hon som hade lagt in uppgifterna om paret Berglund), om hon svarar tänkte jag så kanske hon känner någon släkting till Ellen.

I morse när jag varknade fanns det ett mail från denna Elinor Barr i min mail-inkorg. Hon bad mig sätta mig ner och läsa mailet. Hon berättade att Ellen var hennes faster och att hon mycket väl visste vem hennes barn var. Ett av barnen, den femte dottern var från Ellens äktenskap med Olof Nilsson. Alice föddes 1915 och hade själv fött fyra barn i sitt äktenskap innan hon skilde sig och uppfostrade barnen själv. En av hennes döttrar Pat använder tydligen mail iaf, för Elinor skulle vidarebefodra mitt mail till henne.

I Kanda blev Olof section foreman vid järnvägen, så precis som bröderna Karl Rudolf och Johan arbetade han inom järnvägen.

Jag kommer sannolikt att skriva mer om detta i framtiden. Här nedanför bifogar jag en bild Olof och Ellen Nelson.

  • Comments(0)//sandrasblogg.negenealogi.se/#post38
Next »